Verlichte foto met 3 silhouetten in witte pakken voor een wit gemetselde muur

Meredith MonkCalling

Hartwig Art Foundation en Oude Kerk Amsterdam presenteren het allereerste overzicht in Europa ooit van het werk van Meredith Monk in de context van beeldende kunst.

Meredith Monk, Cellular Songs (2018). Foto: Julieta Cervantes
Meredith MonkCallingOude Kerk, Amsterdam21 okt 2023 14 apr 2024

Meredith Monk: Calling viert het visionaire werk van kunstenaar Meredith Monk en neemt bezoekers mee op een multidimensionale reis die de grenzen tussen beeldende kunst, muziek en performance doet vervagen. De tentoonstelling vertaalt haar live performances en concerten naar ontmoetingen met meeslepende video- en geluidsinstallaties in de ruimte van de 700 jaar oude kerk.

Levende legende Meredith Monk heeft haar carrière gewijd aan het verkennen van het potentieel van de menselijke stem. De presentatie vormt een unieke terugblik op haar invloedrijke performancepraktijk, waarin ze voortdurend zoekt naar harmonie tussen het spirituele en het aardse bestaan.

Monk transformeert de kerkruimte in een zingend lichaam en dompelt het publiek onder in een speciaal voor de Oude Kerk gecreëerde audiovisuele ervaring. Monks artistieke praktijk en de geschiedenis van de Oude Kerk delen een belangrijke eigenschap: improvisatie als leidraad voor transformatie. De huidige bouwvorm van de kerk is niet voortgekomen uit een vastomlijnd concept, maar door een organisch proces van improvisatie en aanpassing aan de behoeften van de tijd. Net als Monks composities, die ontstaan door improvisatie en fluïde zijn. Stukken vormen de bouwstenen van grotere composities.

Eeuwenoud en eigentijds

De klank van Monk’s zang wordt vaak beschreven als eeuwenoud en tegelijk eigentijds. Haar baanbrekende stemwerk, muziek, theaterperformances en films vinden een vanzelfsprekend huis in de Oude Kerk als oudste gebouw van Amsterdam én plek voor hedendaagse kunst. In de tentoonstelling transformeert haar zang, muziek, performances en film in een ervaring die verder gaat dan het podium.

Belangrijke werken zoals Songs of Ascension (2008), Quarry (1976) en ATLAS (1991) worden geactualiseerd als nieuwe installaties. Speciaal voor Amsterdam wordt de interactieve installatie American Archaeology (1998) geactualiseerd als een lokale versie: bezoekers worden uitgenodigd om betekenisvolle objecten mee te nemen en toe te voegen aan het werk om zo een monument van collectieve herinneringen te bouwen.

Tegelijkertijd speelt Monk met het idee van de kerk als archief en deelt ze voor het eerst ongepubliceerde interviews en geluidsfragmenten, partituren, tekeningen scripts; met in het bijzonder materiaal van Indra's Net, haar meest recente werk dat afgelopen juni 2023 in Amsterdam in première ging als copresentatie van Holland Festival en Hartwig Art Foundation.

Preview-video van de tentoonstelling 

Publieksprogramma

Als integraal onderdeel van de tentoonstelling wordt een serie live concerten, filmvertoningen en performances georganiseerd. Het programma verbindt Monks omvangrijke artistieke erfenis met de Oude Kerk en geeft deze door aan een nieuwe generatie (lokale) musici.

21 oct 2023, 20 uur: Liveconcert Meredith Monk met Katie Geissinger en Allison Sniffin (uitverkocht)

1 dec 2023: Piano Songs (uitverkocht)

29 en 30 dec 2023: Wax-dipping voor Amsterdam Archeology  (geen reservering nodig)

16 feb 2024: Piano Songs

30 maart 2024: Wax-dipping voor Amsterdam Archeology (geen reservering nodig)

12 apr. 2024: Wereldpremière Carillon Call

13 apr 2024: Rondleiding door Beatrix Ruf

SAMENWERKING

Meredith Monk: Calling is een co-presentatie van de Oude Kerk Amsterdam en Hartwig Art Foundation. De tentoonstelling is samengesteld door Beatrix Ruf, directeur Hartwig Art Foundation, en ontwikkeld in nauwe samenwerking met Meredith Monk en The House Foundation for the Arts. Dit eerste overzicht van het oeuvre van Meredith Monk is een samenwerking in twee aktes: in de Oude Kerk in Amsterdam, samen met Hartwig Art Foundation (21 okt 2023 – 14 apr 2024), en het Haus der Kunst in München (10 nov 2023 – 3 march 2024).

MEREDITH MONK

Meredith Monk wordt beschouwd als de grote pionier van de uitgebreide stemtechniek en interdisciplinaire performance, het genre dat opkwam in de New Yorkse kunstenaarsgemeenschap in de jaren 1960 en 1970. Haar baanbrekende compositorische werk en uitvoeringen zijn talloze keren bekroond, waaronder een National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten die specifiek wordt toegekend voor prestaties in de kunsten.