Een witte galerieruimte met een tentoonstelling van beelden gemaakt van houten stokken en versierd met kleurrijke draden die van het plafond hangen

Julien Creuzet

Eerste grote choreografie van Julien Creuzet beleeft première tijdens Performa 2023 samen met Hartwig Art Foundation.

Julien Creuzet, The Possessed of Pigalle or the Tragedy of King Christophe (2023). Zaalopname, High Art, Paris. Copyright Holly Fogg, courtesy High Art, Paris/Arles.
Julien CreuzetPerforma 2023, NYnovember 2023

In zijn nieuwe performance vervolgt Creuzet zijn onderzoek naar de geschiedenis van handel, ontheemding en diaspora. Samen met de Braziliaanse choreograaf Ana Pi put Creuzet uit een verzameling bewegingen ontwikkeld door makers van Afrikaanse afkomst. Deze bewegingen, die de kunstenaar in de loop der jaren via social media verzamelde, onthullen onverwachte maar intieme connecties tussen stappen uit verschillende tijden en regio’s van de ‘Black Atlantic’.

Creuzets performance tijdens Performa 2023 omvat onder andere soundscapes, sculpturen en bewegingen uitgevoerd door performers uit de Verenigde Staten, de Cariben en Europa.

De performance is gerealiseerd in opdracht van Performa en Hartwig Art Foundation. Meer informatie over het huidige samenwerkingsverband tussen Performa en Hartwig Art Foundation vindt u hier.

JULIEN CREUZET

Julien Creuzet is een Frans-Caribisch beeldend kunstenaar en dichter. Aan de hand van een combinatie van sculpturen, installaties en poëzie verkent hij zijn eigen diasporische ervaring en zijn band met Martinique, het thuisland van zijn voorouders – door hemzelf ‘het hart van mijn verbeeldingskracht’ genoemd. Creuzet laat zich in zijn werk beïnvloeden door Aimé Césaire en Édouard Glissants beschouwingen over creolisering en migratie, en onderzoekt de complexe relatie tussen het Caribisch verleden en de Europese moderniteit, terwijl hij tevens thema’s als emancipatie en de hedendaagse nalatenschap van de Caribische diaspora aansnijdt.

Creuzet zal Frankrijk vertegenwoordigen tijdens de 60e Biënnale van Venetië in 2024. Andere recente solotentoonstellingen zijn: LUMA Westbau in Zürich (2023), de LUMA Foundation in Arles (2022), het Camden Arts Centre in Londen (2021), evenals het CAN Centre d'art Neuchâtel en het Palais De Tokyo in Parijs, beide in 2019. In 2020 nam hij deel aan Manifesta 13 in Marseille, en in 2023 zal zijn werk deel uitmaken van de 35e editie van de Biënnale van São Paulo.