een rode hand met drie vingers die een bezaaide deur opent

Art in the Age of the Metaverse

Artwork: Kévin Bray, grafisch ontwerp: Clara Lezla
Art in the Age of the MetaverseDoorlopend
Website Art in the Age of the Metaverse

Van een ruimte voor nieuwe vormen van participatie en artistieke productie tot de virtuele interface van cultuur in de 21e eeuw, de metaverse begint grip te krijgen op de collectieve verbeelding en een nieuw grensgebied te worden voor sociale interactie, artistieke productie en culturele ervaring. De invloed van de metaverse op actuele en toekomstige cultuur mag daarom niet onderschat worden. Initiatieven uit de tech-industrie sturen de ontwikkeling van deze nieuwe ruimte en de regels die daar gelden, waarbij het risico ontstaat van een branding-gebaseerde monocultuur. Tegelijk werken kunstenaars aan de verbeelding en creatie van nieuwe, virtuele werelden die betekenisvoller en inclusiever zijn.

Het project Art in the Age of the Metaverse startte in februari 2022 met een zes maanden lang veldonderzoek, uitgevoerd door Leonardo Dellanoce en Arthur Steiner van Memory Gems, die samen met Hartwig Art Foundation en de Rijksakademie leiding geven aan dit project en de conferentie. De doelstelling van Hartwig Art Foundation en de Rijksakademie is de verschillende aspecten van de hedendaagse kunsten in de metaverse te onderzoeken om nieuwe ondersteunende infrastructuren te verkennen, testen en ontwikkelen voor kunstenaars en creatieve makers die werken met metaverse technologies (zoals kunstmatige intelligentie, VR, AR, MR, game engines en blockchain).

Art in the Age of the Metaverse werkt samen met kunstenaars, curatoren, makers, denkers en technologen om de metaverse kritisch te verkennen en de toekomstige richting ervan vorm te geven. Hoe kunnen nieuwe fysieke en virtuele plekken voor hedendaagse kunst eruitzien? Hoe kunnen we nieuwe generaties kunstenaars ondersteunen wier behoeftes en werkmethodes buiten de huidige modellen van de kunstwereld vallen? Hoe kunnen we culturele publieksgroepen op het snijvlak van het virtuele en het fysieke bereiken? Deze samenwerking van de Rijksakademie en Hartwig Art Foundation zal onderzoeken hoe we onze manieren om kunstenaars en nieuwe vormen van kunstproductie te faciliteren kunnen verbreden.

De internationale conferentie Art in the Age of the Metaverse vond plaats van 10 – 12 maart 2023 in De Balie Amsterdam. Hier werd een brede selectie aan stemmen uit het veld gepresenteerd, de eerste bevindingen werden besproken, en er was ruimte voor uitwisseling en publieke input om de volgende stappen in dit meerjarige onderzoek op gang te brengen.

Meer informatie over het programma: hier

Word lid van onze community op Discord voor het laatste nieuws en updates