Jabu Arnell

Jabu Arnell, The Black Outside (Shaded Feelings): Love & Death, 2023. Courtesy de kunstenaar, foto Sinethemba Twalo

Jabu Arnell is op Sint Maarten geboren en woont en werkt in Amsterdam. Na een studie Internationale Betrekkingen in de VS volgde hij een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn werk omvat sculptuur, video, geluid en licht, en hij experimenteert vaak met gevonden materialen en interactieve bijeenkomsten, die zich ontvouwen als een soort open onderzoeksstudio’s. Hij bevraagt thema's als beweging, verschil en de performativiteit van taal, waarbij hij de wisselwerking tussen lichaam en geest door, zoals hij zegt, 'conceptuitive' te werken benadrukt, een werkwijze die imperfectie en tijdelijkheid omarmt.

Arnell was in 2016 artist-in-residence bij de Thami Mnyele Foundation in Amsterdam. Zijn werk was in 2018 te zien bij de groepstentoonstelling Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca in Framer Framed (Amsterdam).

Jabu Arnell
Turn off the Lights: Disco Ball #13 A Kind of Black

Werk in ontwikkeling

De sculptuur zal zich in de loop van Arnells solotentoonstelling in Kunstinstituut Melly in Rotterdam (20 sep 2024 — 27 apr 2025) evolueren door de toevoeging van nieuw gemaakte, kant-en-klare en gevonden materialen.

In Disco Ball #13 onderzoekt Arnell disco als een culturele en historische pijler voor queer-gemeenschappen en als een sleutelelement in zijn eigen artistieke praktijk. Aan het eind van de jaren 1970 werden discomuziek en -cultuur – een viering van queer, Zwart en Latinx levensgeluk – gezien als een bedreiging voor de status-quo en beantwoord met een mix van angst, opwinding, geweld en feestvreugde. Zo werd er bijvoorbeeld in 1979 in het honkbalstadion Comiskey Park in Chicago een promotie-evenement georganiseerd om de kaartverkoop te stimuleren. Als fans een discoplaat meenamen naar de wedstrijd kregen ze korting op de ticket. Aan het einde van de avond werd tijdens een theatrale explosie een enorme hoeveelheid discoplaten vernietigd, onder het gejuich van meer dan 45.000 mensen in het stadion.

Arnell gebruikt de Disco Ball als een ingang tot een verkenning van thema’s als kwetsbaarheid, schoonheid, schaamte en glamour, waarbij hij ook de gebruikelijke betekenissen en associaties hiervan bevraagt.

Het werk is deel van de solotentoonstelling Jabu Arnell: Turn off the Lights: Disco Ball #13 A Kind of Black in Kunstinstituut Melly, Rotterdam (20 sep 2024 — 27 apr 2025)

Turn off the Lights: Disco Ball #13 A Kind of Black is geselecteerd door de Commissioning Committee en verworven via het Hartwig Art Production Collection Fonds. Het wordt geschonken aan de Nederlandse staat en integraal onderdeel van de nationale kunstcollectie (de Rijkscollectie), beschikbaar voor instellingen in Nederland en daarbuiten.