Wu TsangLa gran mentira de la muerteMACBA, Barcelona

Wu Tsang, La gran mentira de la muerte (2024). Foto Bella Cutugno Argudo
Wu TsangLa gran mentira de la muerteMACBA, Barcelona20 jul 3 nov 2024

Parallel aan de vertolking van de opera Carmen heeft Wu Tsang in samenwerking met Hartwig Art Foundation een nieuwe filminstallatie gemaakt.

Gefilmd in Sevilla met performers als Rocío Molina en José 'El Oruco', Yinka Essi Graves, Tosh Basco en stierenvechter Vanessa Montoya, onderzoekt de film hoe de mythe van Carmen is verweven met de wereld van flamenco en het stierenvechten. Beide arena’s evoceren het spektakel van de dood en maken het publiek tot deelnemer. In de filminstallatie roept Tsang met meerkanaals geluid elementen van het horrorgenre op, en creëert een dialoog waarin de rituele performance van de dood in gesprek gaat met cinema.

La gran mentira de la muerte is een coproductie van Hartwig Art Foundation, TBA21, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary en de National Gallery of Victoria. MACBA brengt de filminstallatie in première (20 juli – 3 nov. 2024).

Geproduceerd door TBA21, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Hartwig Art Foundation en de National Gallery of Victoria/ In samenwerking met MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona)/ Onderzoek en ontwikkeling in opdracht van TBA21, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Ruimhartig ondersteund door CAAC, Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, en de Excelentísimo Ayuntamiento de Guillena (Sevilla).

 

Hartwig Art Foundation was eerder co-commissioner van Wu Tsang / Moved by the Motion's MOBY DICK; or, The Whale. We presenteerde de Italiaanse première van MOBY DICK samen met TBA-21 en de Nederlandse première tijdens Holland Festival 2022. In 2024 hebben we de opera Carmen door Wu Tsang / Moved by the Motion gepresenteerd in Amsterdam samen met Holland Festival.