Een publiek dat kijkt naar de projectie van een tekst op een blauwe achtergrond“He didn’t just well up with tears, Webster later told me. He broke down sobbing…”

Tony CokesDe Balie

Tony Cokes in De Balie, foto Viktoryia Kharytonava
Tony CokesDe Balie22 dec 2022 8 jan 2023

De Balie presenteert een selectie videowerken door Tony Cokes, verspreid over verschillende ruimtes van het debatcentrum en op het videoscherm op het Leidseplein in Amsterdam.

De tentoonstelling Tony Cokes in De Balie (22 dec 2022 – 8 jan 2023) is een partnerproject van Hartwig Art Foundation.

TONY COKES

Sinds de jaren 1980 ontwikkelde Tony Cokes een oeuvre dat tekst, kleur en geluid combineert tot indrukwekkende video-essays over onderwerpen als populaire cultuur, massamedia, gentrificatie, structureel racisme, oorlog en kapitalisme. Zijn videowerken bevatten toegeëigende citaten en teksten die hij op een felle, monochrome achtergrond plaatst, vaak samengevoegd met energieke muziek. Door tekst en beeld van elkaar te scheiden biedt Cokes een politiek commentaar op de rol van kunst en de hedendaagse samenleving.

Tony Cokes (1956) is professor aan de afdeling Modern Culture and Media van Brown University (VS). Zijn werk werd internationaal gepresenteerd op locaties en evenementen zoals het MoMA & Whitney Museum of American Art in New York, MACBA in Barcelona, Centre George Pompidou in Parijs, REDCAT in Los Angeles, de 10e Biënnale van Berlijn, het Internationaal Film Festival Rotterdam, Sonic Acts in Amsterdam, BAK in Utrecht en Haus der Kunst & Kunstverein in München.