Ed Atkins reciteert voor een microfoon, in zwarte kleding en met geschoren hoofd

Ed AtkinsEpitaphHolland Festival 2023

Ed Atkins, copyright Kiasma 
Ed AtkinsEpitaphHolland Festival 202318 juni 2023

Hartwig Art Foundation en het Holland Festival presenteren Epitaph van Ed Atkins. Epitaph toont Atkins' poging tot een adequate voordracht van het gedicht The Morning Roundup (1971) van de New Yorkse schrijver Gilbert Sorrentino, doorspekt met zang en drama. Deze performance krijgt bij elke uitvoering een nieuwe titel.

Het gedicht zelf is bijna volledig uitgeput; ik gooi er alles tegenaan. De liedjes belichamen een soort uitstel van een straf: ze onderbreken het ritme en bieden enig respijt aan de uitdagingen die de spraak heeft als betekenisdrager – misschien vooral door de diepzinnigheid van poëzie. De liederen zijn genereus; liederen zijn genereus. De verschuivingen zorgen op allerlei manieren voor veranderingen. En misschien wel het belangrijkst, het zijn drukpunten die vriendelijk zijn op een soort essentiële manier. Het zijn liedjes die ik voor mijn dochter zing*

The worm

Tijdens het Holland Festival 2023 is in een van de voormalige rechtszalen in de Parnassusweg 220 de video-installatie The worm (2021) van Ed Atkins te zien.

CREDITS

Concept: Ed Atkins. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Holland Festival & Hartwig Art Foundation.

* Ed Atkins, fragment uit een interview door Emma McCormick Goodhart, oorspronkelijk gepubliceerd in Flash Art als onderdeel van Special Performa 2019, 23 nov. 2019. Met dank aan Flash Art & Emma McCormick Goodhart.

Ed Atkins (UK, woont in Kopenhagen) is vooral bekend om zijn videokunst en poëzie. In de afgelopen tien jaar heeft hij een complex oeuvre gecreëerd dat de relatie onderzoekt tussen het lichamelijke en het digitale, het gewone en het unheimliche. Atkins doet dat met behulp van high-definition computergegenereerde (CG) animaties, theatrale omgevingen, tekeningen, elliptische geschriften en gesyncopeerde geluidsmontages. De afgelopen jaren had hij solotentoonstellingen in onder meer het New Museum, New York; Kunsthaus Bregenz; Martin-Gropius-Bau, Berlijn; K21, Düsseldorf; Castello di Rivoli, Turijn; Stedelijk Museum, Amsterdam; Serpentine Gallery, Londen; Kunsthalle Zürich en MoMA PS1, New York.