Cooking SectionsBecoming CLIMAVORE

Hartwig Art Foundation Becoming CLIMAVORE

Cooking SectionsBecoming CLIMAVOREDoorlopend

Het onderzoeksplatform CLIMAVORE – in 2015 opgericht door Cooking Sections – zoekt in tijden van klimaatcrisis naar een ander soort eten. Het verkent hoe onze voeding het klimaat beïnvloedt en welke rol culturele instellingen kunnen spelen om dat te veranderen. CLIMAVORE verenigt kunst, cultuur en landbouw, restaurants en producenten, burgerleiders en onderwijzers, en ontwikkelt onderzoeken, pedagogische programma's, denkkaders en kookstages om de hedendaagse productie en consumptie van voeding te laten aansluiten op het veranderde klimaat.

Becoming CLIMAVORE herdenkt de menu's in restaurants, cafés en kantines in culturele en educatieve locaties. Dankzij de deelname van meer dan twintig instellingen wereldwijd, waaronder Tate Britain, Palazzo delle Esposizioni, Serpentine Galleries, Biënnale van Istanbul, V&A en KØS, is Becoming CLIMAVORE uitgegroeid tot een internationale beweging die aandacht vraagt voor de nieuwe (door de mens gecreëerde) seizoenen van de klimaatcrisis. Het pleit voor regeneratieve voeding en alternatieve voedselinfrastructuren die anticiperen op de huidige klimatologische realiteit en bijvoorbeeld zijn ingegeven door droogte, vervuilde zeeën of onvruchtbare bodems.

In oktober 2023 neemt Hartwig Art Foundation deel aan de CLIMAVORE Assembly, een inspirerende bijeenkomst waarbij vele culturen rondom voedsel samenkomen. Een netwerk veranderingsgezinde musea gaat in gesprek met beleidsmakers, kwekers, telers, grassroot activisten, zaadverzorgers, chef-koks en milieuactivisten, die de klimaatcrisis te lijf gaan met voedsel, agro-ecologie en aqua-ecologie. Aan de hand van een reeks debatten, lezingen, casestudies en performatieve maaltijden, wordt gekeken hoe musea en educatieve platforms kunnen aanzetten tot nieuw beleid. Hoe kunnen ze burgerbewegingen activeren? En hoe kan het culturele veld bijdragen aan regeneratieve voedselsystemen en klimaatrechtvaardigheid?

COOKING SECTIONS

Cooking Sections is in 2013 in Londen opgericht door het duo Daniel Fernández Pascual en Alon Schwabe. Het gebruikt voedsel als lens en instrument om veranderende landschappen te observeren. Cooking Sections onderzoekt door middel van eten de structuren die de wereld bijeen houden en ontwikkelt daarbij locatie-specifieke installaties, performances en video, waarbij de grenzen tussen kunst, architectuur, ecologie en geopolitiek worden verkend.

Hun werk is onder andere tentoongesteld in Tate Britain, Serpentine Galleries, SALT, Bonniers Konsthall, Lafayette Anticipations, de Biënnale van Taipei, de 58e Biënnale van Venetië en de Biënnale van Istanbul. Cooking Sections werd in 2021 genomineerd voor de Turner Prize. Het kreeg de Special Prize op de Future Generation Art Prize van 2019 en werd genomineerd voor de Visible Award voor sociaal geëngageerde kunstpraktijken. Daniel Fernández Pascual ontving ook de 2020 Harvard GSD Wheelwright Prize voor zijn onderzoek Being Shellfish.