Eliza zonder shirt op een paard in een besneeuwd landschap, foto van achteren genomen

Anne ImhofYouthco-presented with the Stedelijk Museum Amsterdam

Anne Imhof, Fate (2022). Met Eliza Douglas (volledige credits onderaan)
Anne ImhofYouthco-presented with the Stedelijk Museum Amsterdam1 okt 2022 29 jan 2023

Kunstenaar Anne Imhof krijgt dit najaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk naar haar hand te zetten. Die zal zij door middel van kunst, architectuur, licht en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte soundtrack omvormen tot een labyrintische totaalinstallatie. Anne Imhof wordt gezien als de artistieke stem van een nieuwe generatie. Haar werk is desoriënterend, en speelt op een onvergetelijke manier met grenzen. Deze eerste solotentoonstelling van Imhof in Nederland wordt gezamenlijk gepresenteerd door het Stedelijk en Hartwig Art Foundation.  

Opgestapelde zwarte banden achter glazen wanden met rode graffiti'sZaalopname Anne Imhof – YOUTH, een gezamenlijke presentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam & Hartwig Art Foundation. Foto: Peter Tijhuis
Een houten vitrine met werken op papier achter een rij grijze schoolkluisjesZaalopname Anne Imhof – YOUTH, een gezamenlijke presentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam & Hartwig Art Foundation. Foto: Peter Tijhuis
Een groot scherm met een video van paarden in de sneeuw, met daarnaast schoolkluisjes.Zaalopname Anne Imhof – YOUTH, een gezamenlijke presentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam & Hartwig Art Foundation. Foto: Peter Tijhuis

Anne Imhof took a risk, embracing emptiness in her new work. 
It pays off powerfully. —Artnet

Imhof combineert kunst, installaties, choreografie en muziek om de zintuigen aan te spreken. Daarvoor put zij inspiratie uit de cultuurgeschiedenis, van Griekse mythologie en nihilisme tot underground cultuur. Ze stelt de dynamiek van macht aan de orde, en raakt aan gevoelens als hyperindividualisme en eenzaamheid, verlangen en hebzucht, verzadiging en de angst om iets te missen. Die vertaalt ze ook naar haar kunstwerken, die nooit één moment vangen, maar over transitiemomenten gaan. In het Stedelijk zal ze een dystopische onderwereld creëren, bestaande uit een complex labyrint van kledinglockers die we kennen van de middelbare school, en verwijzen naar een gevoel van angst en body dysmorphia. Binnen de nauwe doorgangen is daar de aanwezigheid van een Avatar, die onze waarneming verstoort, terwijl het steeds veranderende licht met je oriëntatie speelt. 

De tentoonstelling zou aanvankelijk als eerste venue het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou hebben. In Moskou is de tentoonstelling echter niet te zien geweest; als reactie op de oorlog tegen Oekraïne besloot het Garage Museum het tentoonstellingsprogramma met onmiddellijke ingang op te schorten. De voorbereiding van die tentoonstelling is nu de referentie voor de show in Amsterdam. Het nieuwe videowerk dat Anne Imhof in Moskou maakte, zal in het Stedelijk voor het eerst te zien zijn.

CREDITS

De tentoonstelling Anne Imhof – YOUTH is een gezamenlijke presentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam en Hartwig Art Foundation. Beatrix Ruf stelde in samenwerking met Katya Inozemtseva de tentoonstelling samen voor de eerste venue, het Garage Museum of Contemporary Art in Moskou. Als reactie op de oorlog tegen Oekraïne besloot het Garage Museum zijn tentoonstellingsprogramma met onmiddellijke ingang op te schorten. De voorbereiding van die tentoonstelling is nu de referentie voor de show in Amsterdam, samengesteld door Vincent van Velsen, in nauwe samenwerking met Rein Wolfs.

Voor deze tentoonstelling wordt het Stedelijk gesteund door de genereuze bijdragen van Ammodo, de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds en het Mondriaan Fonds.

Header afbeelding: Anne Imhof, Fate (2022). Met Eliza Douglas. Geregisseerd door Jean-René Étienne and Lola Raban-Oliva. Met dank aan de kunstenaar, Galerie Buchholz & Sprüth Magers. Geproduceerd met dank aan Garage Museum of Contemporary Art, Moscow, Hartwig Art Foundation en Stedelijk Museum Amsterdam.

OVER DE KUNSTENAAR

Anne Imhof (Giesen, 1978) studeerde aan de Städelschule te Frankfurt. Der Preis der Nationalgalerie (de Duitse equivalent van de Prix de Rome) die zij in 2015 kreeg uitgereikt, resulteerde in een solotentoonstelling bij het Hamburger Bahnhof in Berlijn. Met Faust won Anne Imhof in 2017 de Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië en in 2022 ontving ze de Binding Cultuur Prijs. Ze heeft onlangs solotentoonstellingen gehad in Tate Modern (2019) en Palais de Tokyo (2021).