Gesnede vormen van ingewikkelde zwarte en witte plantachtige organismen

Mariëlle Videler 365 PLANTS (2021)

Zaalopname Mariëlle Videler, 365 PLANTS (2021), Casco Art Institute. Foto Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation.

De Nederlandse kunstenaar Mariëlle Videler werkt in uiteenlopende media en creëert installaties, tekeningen, objecten, video’s en performances. Uitgaand van de overtuiging dat alle organismen gelijkwaardig zijn, creëert zij een oriëntatiepad door de texturen van de wereld. Ze verkent een nieuwe, intensieve vorm van voelen, waarnemen en handelen, waarbij ze zich identificeert met een reiziger die fysieke, maar bovenal denkbeeldige reizen maakt.

In de afgelopen tien jaar voerde ze intensief onderzoek uit naar de kennis, ideologie en ambachten van Inheemse culturen zoals de Kogi in Colombia en de Inuit in Groenland. Haar praktijk en werk vormen een zintuiglijke zoektocht naar bewustzijn en fysicaliteit.

Videler studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en de afdeling Fine Arts van het Sandberg Instituut in Amsterdam. Haar werk is tentoongesteld bij kunstenaarsinitiatieven, galerieën, musea en festivals wereldwijd, zoals Today Art Museum in Beijing, International Sinop Biënnale in Turkije, MASP en Galeria Vermelho, São Paulo in Brazilië, FLORA ars+natura in Bogota, Colombia, Institut Néerlandais in Parijs en de Oude Kerk in Amsterdam. Ze was oprichter en van 2004 tot 2012 artistiek leider van Performance Lab Amsterdam, een collectief onderzoekslab voor performancekunst.

365 PLANTS (2020-2021)

Zuurvrij papier, gewassen inkt
De installatie omvat een essay, een foto gepresenteerd op een mobiel apparaat, en 3 stoelen
Geïnstalleerd op een wand van 15,45 x 2,44 x 0,9 m

365 PLANTS is het resultaat van een jaar lang complex gestructureerde, bijna buitenaardse planten verzamelen. In plaats van een plant te bekijken en erover te denken, creëerde Videler 365 PLANTS door een klein schaartje en zwarte inkt te gebruiken om langzaam de plant waar te nemen.

Het werk maakt deel uit van een doorlopend project dat tevens 365 BIRDS & 365 INSECTS omvat. Door dagelijks te creëren en directe, elementaire technieken zoals tekenen, knippen, en schilderen in gewassen inkt toe te passen, streeft Videler naar een reconstructie van de zintuigen. Met de bezoekers deelt zij een denkbeeldige posthumane werkelijkheid, bedoeld om onze relatie met de wereld om ons heen te versterken.

365 PLANTS werd in de context van het Special Project 2020/21 tentoongesteld in het depot van het Travelling Farm Museum of Forgotten Skills (6 nov – 19 dec 2021) als onderdeel van het programma van Casco Art Institute. Een audiobeschrijving van de tentoonstelling is hier beschikbaar.